“Selvänäkijä”
Selvännäkijä-kampanja perustui Tarot-korttien ennustuksiin. Kampanja oli täynnä mystiikkaa ja viinin nautiskelua sopiva pilke silmäkulmassa. Halusimme antaa Ruby Zinille tunnistettavan yleisilmeen ja äänen, joka vetoaa kuluttajiin. Kampanjan kasvoiksi valittiin ikoninen Kaija Koo. Perinteiset Tarot-kortit hahmoteltiin Ruby Zin -brändin mukaisiksi kohdeyleisön houkuttelemiseksi. Korttien tavanomaiset teemat korvattiin nykyelämäntyylin mukaisilla tilanteilla. Ennustukset perustuivat Kaija Koon kappaleen Supernaiset sanoituksiin.
-
Halusimme lähestyä viinin markkinointia totutuista tavoista poiketen. Tuotteen monipuolisen maun sijaan halusimme keskittyä digitaaliseen brändikokemukseen.
-
Ruby Zin tarjosi yleisölleen ainutlaatuisen kokemuksen yhdistelemällä trendejä interaktiivisessa digiympäristössä. Sosiaalisen median ja mainostamisen rajat häilyivät suunnittelun yhdistäessä molemmat kokemukset.
-
Digitaalinen kokemus suunniteltiin yhdessä amsterdamilaisen Studio Regalen kanssa. Strategiapohjainen vuorovaikutteisuus ylitti odotukset tulosten osalta.
Haaste
Ruby Zin on kalifornialainen punaviini, joka lanseerattiin Suomen markkinoille vuonna 2019. Menestyksekästä viiniä myytiin aluksi laatikkomuodossa Ruotsissa ja Norjassa. Seuraava tavoite oli lanseerata tuote Suomeen. Ensimmäisenä haasteena oli saada Ruby Zin Alkon valikoimiin ja saavuttaa mahdollisimman suuri myymäläkattavuus. Alkon jälleenmyyntiä ohjaa vahva byrokraattinen nokkimisjärjestys, joten alkuinvestointi vaati rahaa ja kekseliästä mainontaa, ottaen huomioon niin asiakkaat kuin Alkon itsensäkin.
“Strategian pohjalla on näkemys viinin ja sen kuluttajien nykytilanteesta, josta halusimme erottua. Jos viini voisi puhua, se puhuisi sen kohdeyleisöä kiinnostavista aiheista, kuten deittailusta, ystävyyksistä tai arjen piristämisestä. Se tuskin puhuisi jäännössokerista."
Strategia
Viinin markkinoinnissa on tunnetusti tavanomaista nähdä viestintää, joka kuvaa tuotteen luonnetta; viinin makua, siihen sopivaa ruokaa, reseptiä, valmistusta tai yksityiskohtia, kuten tanniineja. Kuluttajien ja valmistajien välillä on kuilu, eivätkä osapuolet puhu yhteistä kieltä. Viestintästrategiamme pohjalla oli näkemys viinin ja sen kuluttajien nykyisestä suhteesta ja halusimme edetä eri suuntaan kuin alalla yleensä. Jos viini voisi puhua, se puhuisi sen kohdeyleisöä kiinnostavista aiheista, kuten deittailusta, ystävyyksistä tai arjen piristämisestä. Se tuskin puhuisi jäännössokerista.
Luova konsepti
Ruby Zinin Selvänäkijä-kampanja vahvisti asiakkaiden ja brändin välistä vuorovaikutusta luomalla digitaalisen kokemuksen ikonisen Kaija Koon luotsaamana. Ruby Zin erottui siten kilpailijoistaan murtamalla perinteisiä viinin markkinoinnin käsityksiä. Kokeellisuus toi kuluttajille myös iloa positiivisen ja tosielämästä inspiraationsa saaneen sisällön kautta. Vuorovaikutteinen digitaalinen kokemus koostui kampanjasivusta, jota tuettiin erottuvilla promomateriaaleilla sosiaalisessa mediassa. Promomateriaaleja optimoitiin kampanjan aikana kattavuuden ja brändin seurassa vietetyn ajan maksimoimiseksi. Keskustelimme myös Facebookissa koko kampanjan ajan, mikä lisäsi osaltaan vuorovaikutusta kohdeyleisön kanssa.
Digitaalinen Tarot-kokemus Kaija Koon kanssa
Interaktiivinen ja alakohtainen kampanjasivu
Reaktiivinen mainosmateriaalien optimointi
Tulokset
Tietoisuuden kasvua ja brändin näkyvyyttä mitattiin digikokemukseen käytettyä aikaa vasten, joka kasvoi kampanjasivun osalta 360 tunnilla koko kampanjan aikana. Myynnin kasvutavoitteet ylittyivät ja Ruby Zinin kate Alko-myymälöissä kasvoi 38 %:lla.
Kampanja kasvatti myyntiä yli 351 prosentilla
Kampanjasivulla vietettiin yhteensä 364 tuntia
Kohdeyleisö ja Alkon myymälät assosioivat Ruby Zinin ”Kaija Koo -viiniksi”
“Kampanjan visio ja toteutus olivat upeita. Yleisön sitouttaminen ja heiltä saatu palaute ylittivät kaikki odotukset. Rohkenen väittää tätä vuoden 2020 vaikutusvaltaisimmaksi viinikampanjaksi.”
— Jani Riski / Commercial Director, Vinum (Anora)