Siemens Value Hacker

Growth hacking, design sprintit ja työpajat ovat olleen suunnittelualan yritysten trendejä viime vuosikymmenellä. Mutta miten nämä ajatukset saadaan toimimaan yhdessä maailman suurimmista teknologiayrityksistä? Siemensin muutos vaati täysin erilaista lähestymistapaa. Ryhdyimme ratkaisemaan pulmaa Siemens Value Hacker -tiimin kanssa luomalla uuden brändi-identiteetin sekä selkeän ja osallistavan strategian.

 
 
  • Value Hacker asemoitiin Siemensin alabrändiksi. Tämä vaati uuden brändi-identiteetin, äänensävyn ja viestintästrategian luomista.

  • Value Hacker on jatkuva prosessi, joka korostaa tilaisuuksia ja haasteita. Visuaalisen identiteetin tarkoituksena oli viestiä Siemensin menetelmiä, ideologiaa sekä uusia lähestymistapoja.

  • Lopputuotteemme oli digitaalinen työkalu, joka suunniteltiin kasvotusten tapahtuviin kohtaamisiin. Käyttöliittymässä korostettiin askelittaista prosessia, joka ohjaa samalla käyttäjän huomiota.

 
 

Haaste

 

Value Hacker on Siemensin uusi suunnittelukeskeinen lähestymistapa. Laajempi toteutus edellytti selkeää konseptia, joka selkeytti Value Hackerin roolin ja sen tuoman lisäarvon. Konseptin täytyi vastata kulttuurin muutokseen ja herättää kiinnostusta sisäisesti uutta lähestysmistapaa kohtaan. 
 Value Hackerin päätavoitteena oli tarjota asiakkaille lisäarvoa palvelusuunnittelun ja design-ajattelun menetelmin ja prosessein. Siemensin Value Hacker -tiimin avulla asiakkaat voivat tunnistaa liiketoiminnan ja tehokkuuden kehittämisen mahdollisuuksia.

“Value Hacker on lähestymistapa, joka luo asiakkaalle lisäarvoa ketterän strategian avulla sekä monipuolistaa liiketoimintaa digitalisaation kautta.”

Prosessi


Projekti toteutettiin ”tuplatimantti"-mallilla, jota käytetään palvelusuunnittelussa ja luovan suunnittelun prosessissa. Projektin riskit minimoitiin selkeän prosessin avulla, jolla projektia ohjattiin tiimin avulla oikeaan suuntaan heti alusta lähtien.

Suunnitteluprosessi alkoi kokoamalla asiantuntijaryhmä, jolla oli laajasti suunnittelualan tietoa ja näkemystä. Seuraavaksi määriteltiin projektin mittarit, joilla arvioitiin tulosten toteutettavuutta sekä potentiaalisia liiketoimintaetuja. Järjestimme työpajat, joissa myyntiprosessia kartoitettiin mahdollisimman tarkasti niin Siemensin kuin asiakkaidenkin näkökulmasta.

Kontekstiin sijoitettujen haastattelujen sekä työpajojen jälkeen jatkoimme synteesiä, jonka tuloksena oli selkeä strategia. Tämä vahvistettiin toisella toteutuskierroksella ja viimeisteltiin tuotantoa varten.

 
 
 

Luova konsepti ja digitaalinen ratkaisu


Luovaan työhön sisältyi ennakkotutkimusta, näkemyksiä, digitaalista palvelusuunnittelua, nimien ja nimekkeiden määritys, visuaalisen identiteetin kehitys, käyttäjäkokemuksen suunnittelu sekä viestintä teknisen toteutuksen ohessa.

Digitaalisen palvelun teknologinen osuus toteutettiin yhteistyössä palkitun amsterdamilaisen suunnittelutoimisto Studio Regalen kanssa. Selvitimme sopivan kumppanin, jonka kanssa sovittiin aikataulusta ja resursseista. Studio Regalen tiimi on palkittu maailmalla (esim. Cannes Lions -palkinnolla) ja he ovat luoneet kansainvälisiä jättituotantoja, kuten amerikkalaisen jalkapallon Super Bowl -kampanjoita.

Studio Regale oli sopiva kumppani vastaamaan nopeasti etenevän projektin korkeisiin laatuvaatimuksiin. Amsterdamilainen toimisto toi myös maailmanlaajuista näkökulmaa digitaalisten ratkaisujen pioneerina.

Studio Regale on palkittu amsterdamilainen digitaalisten ratkaisujen ja luovan työn studio. Heidän asiakkaitaan ovat muun muassa Aesop ja The Body Shop.

“Erittäin vakuuttavaa työtä näin nopealla aikataululla.”

— Lauri Apajalahti / Head of Service Design, Siemens